Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

Life is bitter, life is sweet.

The Crowd is een realistische, humoristische film over stadsmensen in de jaren twintig, opgenomen op locatie in de straten van New York en in het pretpark van Coney Island.

John is een gewone jongeman die trouwt met Mary. In hun huwelijksleven doen zich tal van kleine irritaties voor, op inventieve wijze gevisualiseerd. John heeft grote ambities, maar schopt het niet verder dan een suffe kantoorbaan en zelfs dat duurt niet lang. Het koppel krijgt kinderen en het jonge gezin moet zich staande houden in een massa van mensen die net zoals zij op zoek zijn naar werk en geluk. Een humane film, met humor en medeleven gemaakt.

King Vidor was een bevlogen en inventieve regisseur, met oog voor details en een breed palet aan stijlen. Hij maakte een grote hit met de epische oorlogsfilm The Big Parade (1925), maar regisseerde ook een humorvol portret van de filmindustrie: Show People (1928). Een van zijn eerste geluidsfilms was Street Scene (1931, 80 min), gebaseerd op een toneelstuk, maar toch biedt het een levensecht straatbeeld van de grote stad, net als hij eerder deed in zijn zwijgende film The Crowd.

Documentatie

The Crowd, USA 1928, 98 min (lengte: 8538 feet). Regie: King Vidor. Scenario: King Vidor, John V.A. Weaver, Harry Behn. Camera: Henry Sharp. Productie: MGM. Met: Eleanor Boardman (Mary), James Murray (John), Bert Roach (Bert), Estelle Clarik (Jane).
Vertoningen
  • The Crowd werd vertoond op het London Film Festival in 1981, met een orkestscore van Carl Davis.
  • Op 4 en 6 juni 1988 werd The Crowd in het Filmmuseum vertoond, begeleid door pianist Stefan Ram.
  • 12 november 2009 in Lantarenvenster, begeleid door Yvo Verschoor (piano).