Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Films Diamant.

Paris qui dort is een science-fiction komedie van René Clair

Een doorgedraaide geleerde gebruikt een magische straal om de inwoners van Parijs in de meest vreemde en compromitterende standjes te bevriezen. De Eiffeltoren blijkt de ideale zendmast te zijn. Mensen die niet door de straal worden geraakt slaan aan het plunderen.

In 2005 maakte de Franse componist Yan Maresz een intrigerende score bij deze film, waarbij hij de ideeën van Clair als inspiratiebron hanteerde. De film werd vertoond met deze score onder andere op 14 november 2009, muziekgebouw aan ’t IJ, in de serie Film en live-muziek. Begeleiding: Hermes Ensemble, onder leiding van dirigent Koen Wessels. Vooraf gaf Theodore van Houten een inleiding.

Het Hermes Ensemble is een Antwerps collectief voor hedendaagse muziek en kunst, dat werd opgericht in 1999. Het ensemble streeft er bewust naar om artistieke grenzen te verleggen. Het zoekt de confrontatie met andere muziekstijlen als oude muziek, pop en wereldmuziek, en gaat synergieën aan met andere disciplines. In 2002 werkten ze mee aan de uitvoering van de oorspronkelijke score van George Antheil bij de avant-garde film BALLET MECANIQUE (Fernand Léger en Man Ray, 1924). In 2006 begeleide het Hermes Ensemble LA CHUTE DE LA MAISON USHER (Jean Epstein, 1928), met een score van Ivan Fidele. In 2009 presenteerde Hermes Ensemble in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Filmarchief de DVD “Avant-Garde 1927-1937 Surrealisme en experiment in de Belgische film”, een compilatie van experimentele zwijgende films, voorzien van gloednieuwe muziek van Vlaamse componisten.

Documentatie

In 2018 werd de film gerestaureerd door de Fondation Jerome Seydoux-Pathé.
Paris qui dort. France, 1925, 59 min; B&W, silent. Aka: Le Rayon de la mort/ Paris Asleep; The Crazy Ray. Director: René Clair. Photo: Maurice Desfassiaux, Paul Guichard. Cast: Henri Rollan (Albert), Louis Pré Fils, Albert Préjean (pilot), Madeleine Rodrigue (Hesta), Myla Seller (niece), Antoine Stacquet (rich man), Marcel Vallée.