Skip to main content
Featured Image and Page Header Image: Collection Eye Filmmuseum, Amsterdam.

Een Amerikaans melodrama

 

Lucky Star (Frank Borzage, 1929) biedt een meesterlijk verteld liefdesverhaal, gesitueerd in een overzichtelijke wereld en met een voorspelbare afloop. Toch ontroert dit Amerikaanse melodrama nog steeds. Hoe dat komt moet elke toeschouwer voor zichzelf maar ontdekken. Hier volgt alvast enige achtergrondinformatie.

Janet Gaynor is dit keer een boerenmeisje dat hard moet werken, te midden van een sleep kleine broertjes en opgejaagd door haar hardvochtige moeder. Ze wonen in een afgelegen schamele boerderij. Verderop de landweg is een ploeg arbeiders bezig de telefoonlijn te repareren. Hier wordt meteen de rivaliteit tussen twee mannen geïntroduceerd. De een is een duidelijke schoft, de ander is de positieve held. Ze moeten allebei naar het front van WOI, hier blijkt hun verschil in karakter nog duidelijker. Ze keren allebei terug, hun controverse is alleen maar duidelijker geworden. De toeschouwer kent dit verschil, het hele boerendorp trouwens ook, alleen het meisje en haar moeder zijn nog onwetend.

Charles Farrell is natuurlijk de oprechte man, zijn eenvoudig huis staat aan de landweg op loopafstand van de boerderij van het meisje. Hij doet het verwilderde boerenmeisje opbloeien tot een prachtige jonge vrouw. De meest pregnante scènes tonen hem in zijn rolstoel. Hij slaagt erin behendig hiermee te manoeuvreren en ook een nieuw bestaan op te bouwen. Hij worstelt met zijn revalidatie, pogingen om op krukken te lopen mislukken keer op keer. Het meisje heeft ondertussen te maken met het dilemma van opgroeien: hoe kan ze een eigen richting vinden, terwijl haar moeder als stoorzender in de weg staat? En hoe kan ze een rechtvaardig en eerlijk leven leiden, zoals haar buurman haar geleerd heeft?

De film biedt een moralistische les, verpakt in een ontroerend melodrama. Het is zelfs even spannend: alles dreigt fout te gaan, de moeder is blind voor bedrog, het meisje worstelt met haar dilemma en de dorpsbevolking blijft passief toekijken. Hoe gaat dit aflopen? Gelukkig is er een ruimte voor een last minute happy end in een sneeuwstorm.

In oktober 1990 werd het verloren gewaande melodrama Lucky Star(1929) gepresenteerd op het festival van Pordenone. De enig overgebleven distributiekopie ter wereld was in de collectie van het Filmmuseum teruggevonden en geconserveerd. De tussentitels in Amerikaanse spreektaal werden gereconstrueerd op basis van de Nederlandse tussentitels en de documentatie die bewaard was gebleven in de Library of Congress.

Lucky Star. VS, 1929, circa 90 min. Regie: Frank Borzage. Scenario: Sonya Levien, John Hunter Booth, Katherine Hilliker & H.H. Caldwell, naar een verhaal van Tristram Tupper. Camera: Chester Lyons & William Cooper Smith. Art-direction: Harry Oliver. Montage: Katherine Hilliker & H.H. Caldwell. Produktie: Willam Fox, voor Fox Film Corp. Met: Charles Farrell, Janet Gaynor, Big Boy Williams, Paul Fix, Hedwig Reicher.
Vertoningen
  • Lucky Star werd in 1991 vertoond op het International Film Festival Rotterdam en was de verrassende winnaar van de publieksenquête.
  • In het voorjaar van 1991 organiseerde onder andere de filmarchieven van Madrid en Lissabon een retrospectief van Frank Borzage. De 38 films waren daarna in oktober 1991 in het Filmmuseum in Amsterdam te zien.
  • Lucky Starwas in seizoen 1996-1997 + seizoen 1997-1998 (feb-dec 1997) de slotfilm in de reeks ‘Silent Treasures 1915-1930’. Pianobegeleiding afwisselend door Charles Janko, Frank Mol, Wim van Tuyl, Yvo Verschoor.
  • Ook vertoond op 24 september 2015 in de Nikolaï-kerk in Utrecht, met begeleiding doorGijs van Schoonhoven op orgel
Literatuur over de presentatie van Lucky Star
  • Hommel, Michel, ‘Lucky Star, geloofwaardige pathetiek’, in: Skrien 176 (feb/mrt 1991), pp 16-18.
  • Hommel, Michel, ‘De ziel van Hollywood. De spirituele cinema van Frank Borzage’, in: Skrien 180 (okt/nov 1991), pp 28-33.
  • Meyer, Mark-Paul, ‘De tussentitels van Lucky Star’, in: Skrien 176 (feb/mrt 1991), pp 18-19.
  • Delpeut, Peter & Eric de Kuyper & René Wolf (red), Frank Borzage: Meester van het melodrama, Amsterdam: Filmmuseum, NFM-themareeks nr. 1 (okt 1991).
Literatuur over Frank Borzage (selectie):
7thHeaven (Frank Borzage, 1927)
Aanbevolen filmrecensies:
Ter gelegenheid van het Filmfestival Gent 2013 componeerde filmjournalist en filmbegeleider Kevin Toma een nieuwe soundtrack bij Frank Borzages stille filmklassieker 7th Heaven(1927).
Dana Linssen interviewde hem over zijn werk: De Filmkrant november 2013, URL: http://www.filmkrant.nl/TS_november_2013/10084
Zie ook: http://www.glasnostici.nl/2014/01/21/kevin-toma-ik-kreeg-weerzin-om-die-film-te-zien/
Vertoningen van 7thHeaven
  • Filmfestival Gent (18 oktober 2013),
  • Filmhuis Lumen (Delft, 2 november 2013),
  • Filmtheater Agora (Lelystad, 3 november 2013),
  • Forum Images, Groningen (31 januari 2014, IFFR in Groningen),
  • Filmhuis Den Haag (17 februari 2014),
  • Theater de Kappen (Haaksbergen, 30 oktober 2014),
  • Chassé Cinema (Breda, 27 oktober 2014),
  • Filmhuis Hilversum (12 oktober 2014),
  • Filmschuur Haarlem (5 januari 2015),
  • Lux Nijmegen (1 maart 2015).
Bron: www.kevintoma.nl