Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: X-Filme Creative Pool.

Het leven bestaat uit toeval, dat is zeker

 Over deze vanzelfsprekendheid kun je prachtige films maken. Tom Tykwer heeft het met Lola Rennt in elk geval overtuigend bewezen dat het kan.

Hij koos voor een vrolijk stadsverhaal, met Berlijn als stralende locatie. Het is een sprookjeswereld waar alles mogelijk is en waar je niet definitief dood bent als de gebeurtenissen onverwacht uit de hand lopen. De personages krijgen steeds nieuwe kansen totdat het happy end bereikt is. Het leven als dobbelspel, maar dan zonder risico’s. De film is lichtvoetig, een soort stripboek met een superieur ironische blik op lotsbestemming en toeval.

De film pulseert van vitaliteit, dankzij de dominantie van opzwepende muziek, maar ook vanwege de energiek rondrennende Lola met haar knalrode haar en groene broek. Het verhaal heeft een enorme vaart en biedt de toeschouwer een herkenbare route die drie keer in up-tempo wordt afgelegd. De personages zijn poppetjes op een speelveld en ondergaan diverse verrassende verhaalwendingen voordat ze hun bestemming bereiken. Tykwer en zijn team maakte een virtuoze actiekomedie.

Lola Rennt werd prominent gepresenteerd op het International Film Festival Rotterdam in 1999 en werd daarna succesvol in de Nederlandse filmtheaters vertoond. De regisseur had toen nog slechts een kleine schare van fans aan zich kunnen binden, want zijn debuutfilm Die tödliche Maria (1993) was wel uitgebracht maar slechts door weinigen opgemerkt.

Winterschläfer (1997) wekte bij een groter aantal filmliefhebbers nieuwsgierigheid en gaf aanleiding tot een breed gedragen verlangen naar meer werk van Tykwer. Lola Rennt was de ideale invulling van deze nieuwsgierigheid.

Kort daarna maakte hij Der Krieger und die Kaiserin (2000) waarna hij zijn werkveld verlegde naar internationale producties, met onder andere Heaven (2002), Perfume: The Story of a Murderer (2006), Cloud Atlas (2012) en Hologram for a King (2016). In Berlijn draaide hij Drei (2010).

De website van Tom Tykwer
Interviews met Tom Tykwer
De opening credits van Lola Rennt
Essays over Lola Rennt
Recensies over Lola Rennt
Documentatie
“Regisseur Tykwer deed de wereld trillen van opwinding met zijn hyperenergieke Lola rennt, met z’n atletische, roodharige heldin, twee alternatieve verhaaluitwerkingen, een meedogenloze technobeat (door Tykwer zelf) en alle mogelijke camera- en montage-effecten. Manni (Bleibtreu) verliest honderdduizend Mark aan smokkelgeld dat hij bij gevaarlijke lieden had moeten inleveren en belt in paniek zijn vriendin Lola (Potente). Om Manni’s hachje te redden rent Lola vervolgens de straten van Berlijn door om aan de som te komen. Toeval bepaalt het leven, zo lijkt Tykwer te willen zeggen, maar een sterke kracht als Liefde kan wel degelijk invloed hebben.” Bron: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~515270~lola-rennt~.html