Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Universum Film (UFA).

Zwijmelen in strijklicht

 

In zijn enscenering toont Sirk zijn meesterschap, met schitterende massa-scènes waarbij iedereen voortreffelijk in beeld neergezet is. Hij maakt een heerlijk uitvergroot en gestileerd melodrama. Het filmverhaal biedt een fantasiewereld, gelokaliseerd in het exotische Puerto Rico.

Niemand minder dan de legendarische Zarah Leander vertolkt de rol van een Zweedse zangeres die zich laat verleiden op het eiland te blijven en meteen te trouwen met een verleidelijke man, maar die na tien jaar lijdt onder een slecht huwelijk en haar zoontje bestookt met haar heimwee naar haar thuisland. De komst van haar jeugdliefde moet uitkomst brengen.

Alleen al Zarah Leander de titelsong “Der Wind hat mir ein Lied erzählt (La Habanera)” te horen zingen maakt het de moeite waard deze film te vertonen. De muziek is van Lothar Brühne, de tekst is van Bruno Balz. Twee andere liederen in deze film zijn:

“Du kannst es nicht wissen” (tekst: Detlef Sierck) en het kinderlied “A, B, C, D, E, F, G – Der ganze Garten ist voll Schnee” (tekst: Detlef Sierck).

De film is op locatie opgenomen, weliswaar niet in de Cariben, maar op de Canarische eilanden. Spanje was toen verwikkeld in een bloedige burgeroorlog, maar daar is niets van te zien.

De film is gemaakt door de UFA, dat destijds al onder supervisie van het naziregime stond. De onderliggende boodschap zou kunnen zijn dat buitenlanders onbetrouwbaar blijken en dat iedereen veilig en gezellig bij zijn eigen volk moet blijven, maar zo eenduidig is de film toch niet. De Zweden worden bij vlagen neergezet als heel rare mensen en het meest sympathieke personage is wat mij betreft de Braziliaanse arts.

LA HABANERA is de laatste film die Douglas Sirk in Duitsland maakte, na in hetzelfde jaar ZU NEUEN UFERN te hebben voltooid, ook met een sterrol voor Zarah Leander. Hij ontvluchtte het land omdat zijn (tweede) vrouw, de actrice Hilde Jary, Joods was. Voordat hij in Hollywood terecht kwam en wereldberoemd werd met zijn Technicolor melodrama’s, maakte hij eerst in Europa een aantal films, onder andere in Nederland: BOEFJE (1939).

“Sirk’s luminous LA HABANERA, a brooding triangle of grand emotions from the auteur of ALL THAT HEAVENS ALLOWS and IMITATION OF LIFE, opens and closes on the surging ocean, suggesting the untamable and chaotic depths of eros. Clearly representing the director’s familiar theme of romantic illusions in conflict with stifling social conventions, the story here makes a steamy mating of the personal and the subtly political, opposing North to South and Nordic to Latin.” Source: http://brightlightsfilm.com/46/nazi.php#.Ujl2PxZuHgI

La Habanera – Duitsland, 1937, 98 min., zw/w. Regie: Douglas Sirk. Met: Zarah Leander!