Copyright Featured Image and Page Header Image: Europese stichting Joris Ivens.
Sfeerimpressies van de ontmoeting tussen een regenbui en een stad
Documentatie
Regen. Nederland 1929. Regie: Joris Ivens.
-
Versie 1929: zwijgend (11:57 min, 20 bps)
-
Versie 1932: score van Lou Lichtveld (11:57 min, 20 bps)
-
Versie 1941: score van Hanns Eisler (11:57, 20 bps) Eisler maakte deze filmscore in het kader van het Film Music Project van de Rockefeller Foundation. De compositie heeft de titel ‘Fourteen ways to describe Rain’, en werd opgedragen aan zijn leermeester Arnold Schönberg.
-
Versie 2002: reconstructie versie 1932 (14:58 min, 24 bps), uitgevoerd door het Nederlands balletorkets o.l.v. Micha Hamel.
Bron: André Stufkens, Joris Ivens Wereldcineast, Nijmegen: Europese stichting Joris Ivens, 2008, pp. 64-85.
De versie van Regenmet de score van Hanns Eisler (1941) werd gerestaureerd onder leiding van de Duitse musicoloog Johannes Carl Gall en conservator Mark-Paul Meyer (Filmmuseum). Met behulp van de authentieke opnames en na diepgaand bronnenonderzoek werd de complexe synchronisatie afgerond, met een prachtig resultaat. De masterkopie van Regen werd in Denemarken gescand. Omdat de muziek nu echt synchroon loopt met de beelden, wordt eindelijk recht gedaan aan de intenties en het vakmanschap van zowel de filmmaker als de componist. Deze restauratie werd het eerst vertoond tijdens de Filmmuseum Biennale 2005, met een inleiding door Johannes Carl Gall. In hetzelfde jaar programmeerde het muziekfestival MUSICADES in Lyon eveneens de diverse versies van Regen, met een inleiding door Claude Brunel.
-
De Nederlandse componist Henk van der Meulen maakte een score voor Regen, in het kader van het Holland Festival 1982, uitgevoerd door het Delta Ensemble.
-
De Engelse componist Edward Hughes maakte een score voor Regen, in het kader van het Bath International Music Festival 2001, uitgevoerd door het ensemble New Music Players.
-
De Luxemburgse musicus André Mergenthaler begeleidde Regenin de Cinémathèque de Luxembourg, in 2002.
-
Op zondag 25 februari 2007 in filmtheater ’t Hoogt vertolkten Daniel Cross (slagwerk) en Jeroen Kimman (gitaar) hun nieuwe compositie bij Regen(1929) en De Brug(1928). Deze live-uitvoering in de serie Cinemuze werd voorafgegaan door de zwijgende versies van de films en de geluidsversie van Regenvan Hanns Eisler (1941). Ook Maasbruggen(Paul Schuitema, 1937) werd live door hen begeleid (in plaats van de score van Koos van der Griend).
-
De Vlaamse big band Flat Earth Society gaf een swingende begeleiding van Regen, in hun filmconcert/compilatie-programma ‘HearSee’, met een score gecomponeerd door Peter Vermeersch. Tourneein Vlaanderen en Nederland, onder andere 29 september 2012 in LantarenVenster. Zie ook fes.be
Zie ook:
-
Johannes Carl Gall & Owen Underhill: Correspondentie over live-uitvoering van REGEN (2004).
-
André Stufkens: Three times RAIN (2005).
-
Theodore van Houten: Muziek & REGEN (2001).
In 2008 presenteerde de Europese stichting Joris Ivens in samenwerking met CAPI Films en Filmmuseum de 5dvd box + boek ‘Joris Ivens Wereldcineast’.Internetbronnen
-
http://www.ivensdevliegendehollander.nl/inhoud/film/film-3a.asp?elementID=3&invalshoekID=1&opdrachtID=1
-
http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2011/juli/Joris-Ivens-maakt-Regen.html
-
http://www.ivens.nl/upload/newsmagazine11-joris-ivens.pdf: Edward Hughes, ‘Scoring RAIN: a contemporary British composer’s perspective’, in: Ivens Magazine 11 (nov 2005) p 26.
Vergelijk
-
De Brug(Joris Ivens, 1928), een bewegingsstudie rondom de spoorbrug in Rotterdam. Hoogstraat(Andor Von Barsy, 1928), observatie van een Rotterdamse winkelstraat. Berlin, die Sinfonie der Grossstadt(Walter Ruttmann, 1927). Het ‘verhaal’ is hier een observatie van een etmaal in de grote stad (Berlijn): sfeerimpressies van het straatleven, gepresenteerd in chronologische volgorde.