Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Belle Epoque Films

Fascinatie voor een gruwelijke geest

Fraai gestileerde schets van de sfeer in Duitsland rond 1930, met een tegenstelling tussen het leven van de gegoede burgerij en de manifestatie van afwijkend misdadig gedrag.

Fritz Lang – Der Andere in uns is een fictieve biografische film over Fritz Lang.  Hij heeft na het succes met zijn zwijgende films zoals Metropolis (1927) en Frau im Mond (1929) een creatieve blokkade. Hij wil geen megaproducties met machines en massa’s meer uitvoeren, maar wil zich richten op het individu. Maar hoe, waar, wie? Hij raakt in de ban van de massale klopjacht naar de ‘Vampir von Düsseldorf’, een psychopathische seriemoordenaar die het heeft voorzien op jonge vrouwen en kinderen. Dit wordt de inspiratie voor zijn eerste geluidsfilm: M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931).

Fritz Lang – Der Andere in uns toont ons een fictieve impressie hoe de omstandigheden toen hadden kunnen zijn: de paniek in Düsseldorf en het verhoor van de dader, waarbij Fritz Lang (Heino Ferch) als toehoorder en klankbord wordt geconfronteerd met zijn eigen duistere zielenroerselen en huwelijksproblemen.

Acteur Samuel Finzi geeft indrukwekkend gestalte aan de moordenaar, die eerst een volstrekt doorsnee voorbijganger lijkt te zijn, dan een triest figuur die alle schuld schuift op zijn ongelukkige jeugd en tot slot zich doet kennen als een beschadigd mens die toch ook mededogen oproept.

Filmaankondiging van Filmhuis Lumen (Delft) in de serie Deutsches Kino

“Gordian Mauggs Fritz Lang is een reconstructie van het ontstaan van Langs filmklassieker M – Eine Stadt sucht einen Mörder (1931). Sommige scènes zijn historisch correct, andere volledig fictief. Met opzet draaide Maugg op het nostalgische 4:3-formaat en in zwart-wit (met af en toe een verontrustend rood accent), zodat hij stukjes bioscoopjournaal en filmfragmenten (vooral uit M) naadloos tussen zijn eigen beelden kon monteren; een werkwijze die hij eerder gebruikte in onder meer Zeppelin! (in 2009 in Lumen vertoond). De aristocraat Fritz Lang was geen sympathieke man en dat komt goed naar voren in de film: Heino Ferch (met monocle) speelt hem perfect, met de juiste mix van gedrevenheid, snobisme en arrogantie.” Bron: https://www.filmhuis-lumen.nl/film/fritz-lang-deutsches-kino/

Recensie EPD-film

“Auf der Suche nach einem passenden Stoff für seinen ersten Tonfilm reist der Star-Regisseur Fritz Lang (Heino Ferch) 1930 von seinem turbulenten Umfeld in Berlin nach Düsseldorf, um bei den polizeilichen Ermittlungen des bekannten Kriminalrats Gennat (Thomas Thieme) über den brutalen Serienmörder Peter Kürten (Samuel Finzi) dabei zu sein. Doch in der fremden Umgebung wird er im Strudel der Ereignisse von seiner Vergangenheit eingeholt und steht vor unerwarteten Abgründen: seinen eigenen und denen in uns allen.” Bron: https://www.epd-film.de/filme/fritz-lang

Documentatie

Fritz Lang – der Andere in uns. Duitsland, 2016, zwart-wit, 104 minuten. Regie: Gordian Maug
 https://www.filmportal.de/film/fritz-lang_63e941d3e3204b32856579e8edf42703
  • https://www.artechock.de/film/text/kritik/f/frlang.htm
  • https://www.kultur-port.de/index.php/blog/film/13124-fritz-lang.html
  • https://www.spiegel.de/kultur/kino/fritz-lang-mit-heino-ferch-augenmensch-am-abgrund-filmkritik-a-1086264.html
Vergelijk:
  • SHADOW OF THE VAMPIRE (2001) – over W.F. Murnau
  • GODS AND MONSTERS (1998) – over James Whale