Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Wüste Film West GmbH.

Vrolijke toenadering, ondanks alles

Twee eenzame mensen die op verschillende manier beschadigd zijn door het leven vinden elkaar. Ze breken allebei uit eigen kracht uit hun schulp die ze jarenlang als zelfbescherming in stand hebben gehouden.

De twee hoofdpersonen zijn elkaars tegenpolen: Emma is een nuchtere boerendochter, ze is gehard door een zwaar leven. Max is een neurotische control-freak, zijn angstvallig rustig bestaan wordt door elkaar geschud als hij hoort dat hij ongeneeslijk ziek is.

Het is een verfilming van de succesvolle roman van Claudia Schreiber, gepubliceerd in 2003 (en ook beschikbaar in een Nederlandse vertaling). Het is populair op de leeslijsten van scholieren en het internet biedt dan ook een keur aan boekverslagen. De schrijfster kent de setting van de varkensboerderij uit haar eigen jeugd, maar het is geen autobiografische terugblik geworden.

De setting van het verhaal is een typisch Duits plattelandsdorpje, dat satirisch in een herfstgloed wordt neergezet als idyllisch en beklemmend tegelijk, in een mengsel van realisme en fantasie.

Het is een dunne roman, toch werd de achtergrondinformatie over de traumatische jeugd van beide hoofdpersonen en de epiloog weggelaten uit de film. De filmhandeling concentreert zich nu mooi tot het moment van ontmoeting en biedt de gebeurtenissen in chronologische volgorde aan.

Ook de film hanteert een subtiele balans tussen komedie en tragedie, vooral dankzij het subtiele spel van beide hoofdrolspelers. Actrice Jördis Triebel vertolkt de rol van Emma met ontwapenende charme. Aan het eind werpt ze een blik in de camera en kijkt de toeschouwer dus recht aan. Een schitterende afronding van alle intieme emoties die ze heeft laten zien. Emma’s Glück vormde het startpunt van haar carrière. Ze werkte mee aan tal van films en is ook veel te zien in televisieseries, onder andere recent bij de megaproductie Babylon Berlin (als de strijdbare armendokter), een misdaadserie gesitueerd in de periode van de Weimar republiek. Acteur Jürgen Vogel kennen we van zijn hoofdrol in een film negen jaar eerder: Das Leben is eine Baustelle (Wolfgang Becker, 1997), ook vertoond in Kino Klub Goethe.

De film werd augustus 2006 uitgebracht in de Duitse bioscopen. In Nederland werd de film alleen op het festival Film by the Sea in Vlissingen gepresenteerd. In 2007 werd de film gekozen tot de publieksfavoriet, in 2013 werd de film nogmaals vertoond bij het 15-jarig jubileum van het festival.

Regisseur Sven Taddickenvolgde de filmacademie van Ludwigsburg en maakte een aantal bekroonde korte films. Zijn eerste speelfilm was de succesvolle komedie Mein Bruder der Vampir (2001), ook vertoond op het International Film Festival Rotterdam. Zijn afstudeerfilm was Einfach so bleiben (2002). In 2006 volgde de boekverfilming Emmas Glück.

Director statement

“Ich glaube fest an ein Nebeneinander von Tragik und Komik, von Ehrlichkeit und Phantasie, auch von Biss und Poesie. Ein Märchen entfaltet erst dann seine Kraft, wenn es ehrlich mit seinen Figuren umgeht. Nachdem ich Emmas Glückzum ersten Mal gelesen hatte, fühlte ich mich in diesen Gedanken bestätigt. Mich erstaunte und berührte es gleichzeitig, dass sich eine Geschichte über den Tod derart lebendig schreiben lässt. Das wurde auch mein Ansatz für den Film Emmas Glück: Ein Film über das Sterben, der von der Lust auf Leben erzählt.” Bron: http://emmas-glueck.pandorafilm.de/director.php

Aanbevelingen

“Regisseur Sven Taddicken hat den liebevoll-skurrilen Erfolgsroman von Claudia Schreiber mit großer visueller Kraft in Szene gesetzt. Jürgen Vogel und Neuentdeckung Jördis Triebel meistern den schmalen Grat zwischen Humor und Tragik mit wunderbarer Leichtigkeit und könnten zum Liebespaar dieses Sommers avancieren.”Bron: http://emmas-glueck.pandorafilm.de

Documentatie

Emmas Glück. Duitsland 2006, 99 minuten. Regie: Sven Taddicken
Recensies