Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Will Tremper Filmproduktion.

 

Nouvelle Vague in Berlijn

Vliegveld Berlin Tempelhof ligt in dichte mist, alle vluchten zijn geannuleerd. Een groot aantal passagiers zijn gedwongen de nacht in de terminal door te brengen.

Het is een bont gezelschap van gestrande reizigers, met onder andere een oudere acteur, een jonge zakenman en zijn vriendin, een monteur, een glamour-girl (glansrol van Hannelore Elsner) en een compleet Pools jazz combo. Bij het ochtendgloren is het leven van een aantal van deze mensen ingrijpend veranderd…

De film heeft een lichte toets, de camera zwerft door de vertrekhal en volgt soepel een aantal mensen. Opvallend is wel dat bijna alle mannen zich behoorlijk horkerig gedragen, met name ten opzichte van vrouwen. En ze blijven volharden in hun stompzinnig gedrag. Dat is triest.

Will Tremper schept een sfeer van Nouvelle Vague in Berlijn, door de elegante kleding van de vrouwen, het roken van iedereen, de jazz-muziek, de melancholie van de lange nacht, de gestileerde verveling en uitgesponnen wanhoop. Prachtig! Het doek denken aan Ascenseur pour l’échafaud (Malle, 1958) en ook aan La Notte (Antonioni, 1961) of Vivre sa Vie (Godard, 1962), maar Tremper schept een eigen sfeer.

De vele verhaallijnen zijn zeer kundig met elkaar verstrengelt. Toch werkte regisseur Tremper zonder draaiboek. Hij had maar liefst 43 draainachten nodig (verspreid over circa negen weken) om de film te kunnen voltooien. Cameraman Hans Jura maakt prachtige stemmige zwart-wit nachtbeelden in breed formaat.

In de film wordt het lied Komm, leg’ Deinen Arm um mich door zangeres Wanda Warska omgetoverd tot een ritmisch jazz nummer zonder woorden, begeleid door het Andrzej-Trzaskowskí Quintett.

De West-Duitse overheid gaf Tremper een subsidie van 250.000 D-Mark, op basis van het succes van zijn vorige film, Flucht nach Berlin (1961), maar na 21 draainachten was dit budget op. Voor de voltooiing van de film moest hij het budget verdubbelen. Hij leende een groot geldbedrag bij private fondsen en moest noodgedwongen ook zijn auto verpanden.

Will Tremper (1928-1998) begon op 16-jarige leeftijd te werken als fotograaf in Berlijn, hij rolde in de filmwereld als succesvol scenarioschrijver, onder andere van Endstation Liebe (1957) en Die Halbstarken (1957). Omdat hij niet tevreden was over de uitbeelding van zijn scenarios begon hij zelf met regisseren. Zijn films raakte in vergetelheid. Die endlose Nacht werd gelukkig op tijd herontdekt. In Zwitserland vond men een filmkopie in slechte staat, die zorgvuldig gerestaureerd moest worden. In 2014 werd de dvd-versie uitgebracht.

Die endlose Nacht, stimmungsvoll fotografiert in schwarzweißem Ultrascope, hat weder Anliegen noch Botschaft, schaut einfach nur neugierig hin, nimmt sich Zeit und dabei nicht besonders ernst, zeigt flüchtige Momente, Ausschnitte aus dem Leben.” Bron: http://kinotagebuch.blogspot.nl/2011/09/die-endlose-nacht.html

Die endlose Nacht – Duitsland (BRD) 1963, 86 minuten. Regie: Will Tremper
Documentatie
Interview met Timothy Tremper (zoon van de regisseur) in 2014: https://www.youtube.com/watch?v=0_JZtwwXETI
Interview met actrice Hannelore Elsner in 2014: https://www.youtube.com/watch?v=R8W3rxEWSbM