Skip to main content
Copyright Featured Image and Page Header Image: Studio Joonis Film.

Surrealisme uit Estland

 

Het is een kinderfilm. Of nee, het is toch vooral een korte film voor volwassen en het is voor kinderen heel gezond om mee te kijken. De vertoning is dus van harte aanbevolen bij alle kleuters wereldwijd, maar ik zal de film ook graag nog eens terugzien op mijn 65e verjaardag, want dan hebben we allemaal een leuke dag.

De film werd in 2002 gemaakt en werd in 2005 in Nederland uitgebracht door distributeur Twinfilm. Het gaat om CONCERT VOOR EEN WORTELCAKE (12 minuten), afkomstig uit Estland, gemaakt door Janno Pöldma en Heiki Ernits van Studio Joonisfilm.

Deze animatiefilmers maakten een onnavolgbare absurde tekenfilm over een kattenorkest op het dak en de bewoners van het huis: een opa, oma en kleindochter. Ze besluiten een wortelcake te gaan bakken, het kattenorkest zet een jolige begeleiding in. Opa en kleindochter bekommeren zich om de wortels en oma zet zich nog even aan de was. Een stel vogels slepen haar de lucht in en ze belandt in zee, midden tussen de haaien, waar ze de tanden van gaat poetsen. Opgewekt komt ze net op tijd terug om de wortelcake in de oven te zetten.

Dit maakt me nieuwsgierig naar nog meer surrealisme uit Tallin. Het wordt tijd voor een hommage aan de talenten van Studio Joonis Film, met Priit Pärn als grondlegger.

Documentatie

https://www.joonisfilm.ee/films/concert-for-a-carrot-pie?lang=en
Van dezelfde makers:
Zie ook:
  • Robinson, Chris, Estonian Animation: Between Genius and Utter Illiteracy, New Barnett: John Libbey Publishing, 2006.
Meer worteltjes in animatiefilms: Le parfum de la carotte(2014)
Een programma van 4 korte films, voor kinderen vanaf 3 jaar.
  1. Le Parfum de la Carotte (Rémi Durin & Arnaud Demuynck, 27’)
  2. La Confiture de Carottes (Anne Viel, 6’)
  3. La Carotte Géante (Pascale Hecquet, 6’)
  4. Le Petit Hérisson Partageur (Marjorie Caup, 5’)
Totale duur 44’, te zien vanaf maart 2014, distributie: Gebeka Films. Zie ook www.euroanima.net