Copyright Featured Image and Page Header Image: Universum Film AG (UFA)/Terra
Vriendschap en rivaliteit
Een boeiend, kleinschalig sfeerverhaal over de vriendschap en rivaliteit tussen twee binnenschippers.
Willy en Hendrik. Ze worden allebei verliefd op Anna, wat hun gemoedelijke vriendschap zwaar op de proef stelt. Beiden dingen naar haar hand en ze spreken af dat de verliezer van boord zal gaan.Anna speelt het spel mee en hun samenzijn aan boord van het schip Liese-Lotte wordt een vredig-vrolijke idylle. Deze eindigt abrupt als Anna in Berlijn besluit het schip te verlaten. Pas dan worden de twee schippers zich echt bewust van hun verlies.
De film ontstond in 1944, maar leverde in die laatste oorlogsmaanden geen bijdrage aan de gewetenloze roep om door te vechten en maakt vandaag de dag nog indruk met zijn lichtheid, poëzie en tederheid.De film bevat sfeervolle beelden van de binnenwateren rondom Berlijn, zoals de Havel met onder andere de Glienicker Brücke. Het tijdsbeeld lijkt wel gedateerd te zijn in de jaren dertig, uit niets blijkt dat de opnamen plaatsvonden in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog, toen de wereld in brand stond.
De Duitse kopieën zijn tijdens de oorlog verloren gegaan, een Zweedse kopie heeft het voortbestaan van de film gered. De Zweedse ondertitels werden weggepoetst en de film beleefde een internationale premiere in 1946, op het festival van Locarno.
“Unter den Brücken is dromerig alledaags en oogt tijdloos fraai dankzij het vernuftige gebruik van licht en schaduw.” Bron: http://www.cinema.nl/films/463785/unter-den-brucken
“The film–atypically shot largely on location–offers a relaxed, languid atmosphere and subtle performances that amazingly belie little of the chaos and mounting devastation in the final days of the war. Käutner understands that the film’s romanticism will only work if it takes its time, and he allows the drama to unfold with unruffled ease. Scenes involving characters sitting on a deck at night, listening to the diversity of natural sounds, or sharing a moment while playing an accordion in the dwindling twilight typify the plot. Käutner applies a great deal of visual sophistication with moody chiaroscuro lighting and unexpectedly graceful camera movements that intensify the emotions with Ophülsian relish. I’d love to see more of his work.” Bron: http://filmjourney.weblogger.com/2007/05/04/goethe-institut-and-starring-berlin/
De regisseur
Helmut Käutner 1908-1980 begon in de jaren 20 en 30 een carrière in theater, cabaret, revue. Rond 1940 volgde de overstap naar de film.Hij is te kenschetsen als een succesvol vakman, een acteursregisseur, met een voorkeur voor menselijke verhalen en liefdesgeschiedenissen. Hij is in vergetelheid geraakt, maar in 1992 verscheen een monografie, uitgegeven door de Stiftung Deutsche Kinemathek.
Zijn meest bekende film is Die letzte Brücke (1953), gesitueerd in Joegoslavië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De titel verwijst naar de brug van Mostar, waar verwoed strijd om wordt geleverd. De film is een meeslepend melodrama, werd bekroond in Cannes 1954 en werd een kassakraker, mede door de vertolking van de hoofdrol door Maria Schell.
Ook zijn overige oeuvre verdient aandacht. Bestudering van zijn werk is vereenvoudigd door de zorgvuldig samengestelde dvd-editie van 2005 door het Goethe Institut.
Unter den Brücken – Duitsland, 1946, 99 min., zw/w. – Regie Helmut Kautner. Gebaseerd op de roman van Walter Ulbrich. Met: Hannelore Schroth (Anna Altmann), Carl Raddatz (Hendrik Feldkamp), Gustav Knuth (Willy).
(Duitstalige) documentatie
-
Jacobsen, Wolfgang & Hans Helmut Prinzler (eds. 1992) Käutner, Berlin: Wissenschaftsverlag Volker Spiess / Akademie der Künste / Stiftung Deutsche Kinemathek (Editione Filme 8).
-
http://www.filmzentrale.com/rezis/unterdenbrueckenek.htm
-
http://www.dasmanifest.com/03/1623.php
-
http://udorotenberg.blogspot.nl/2013/03/unter-den-brucken-1945-helmut-kautner.html
-
https://www.filmportal.de/en/movie/unter-den-brucken_ea43d4a731ca5006e03053d50b37753d
English documentation
-
http://alsolikelife.com/shooting/2009/04/962-104-unter-den-brucken-under-the-bridges-1945-helmut-kautner/
-
https://cinepages.wordpress.com/2017/07/31/under-the-bridge-unter-brucken-germany-1945-1949