Die Vermessung der Welt (2011)


Verfilming van de gelijknamige roman van Daniel Kehlmann, die in 2005 werd gepubliceerd en wereldwijd een groot succes werd. Hij slaagde erin twee historische figuren tot leven te wekken en een zeer onderhoudende dubbele levensschets te maken.
 
Alexander von Humboldt is een 19e eeuwse wetenschapper die de wereld wil verkennen door veldonderzoek. Hij onderneemt uitputtende expedities in de binnenlanden van Zuid-Amerika, met als doel de natuur systematisch en nauwkeurig in kaart te brengen. Tijdgenoot Carl Friedrich Gauss is een geniale wiskundige die juist een hekel aan reizen heeft. Hij wil de samenhang in de natuur en de kosmos verkennen door berekeningen uit te voeren.
 
Deze roman is uiterst moeilijk te verfilmen. In de eerste plaats vanwege de exotische locaties en de 19e eeuwse setting, in de tweede plaats omvat de roman twee volledige levensverhalen van vroege jeugd tot ouderdom. Daarnaast is er ook sprake van een subtiele ironie en humor die in de roman prachtig tot uitdrukking komt. Hoe ga je dit alles in beeld vertalen? Pluspunt is dat Daniel Kehlmann aan het filmscenario meewerkte en dat regisseur Detlev Buck een ervaren vakman is.  Hij regisseerde onder andere ook de realistische, eigentijdse films zoals Same Same But Different (2009) en Knallhart (2006).
 
Die Vermessung der Welt valt in de categorie grootschalige productie, met een keur aan financiers, een omvangrijke cast & crew, en een distributie door Warner Bros. Deze mainstream film ging oktober 2012 in première in de Duitse bioscopen en werd toen vertoond in 3D. Het oordeel van de Duitse filmjournalisten was grotendeels negatief, maar de film werd wel goed bezocht. In Nederland werd de film niet uitgebracht. Oordeel zelf of dit terecht is!
 
Die Vermessung der Welt
D. 2011, 123 minuten.
Regie: Detlev Buck
 
Documentatie
 
Internet: filmrecensies
 
Internet: documentatie
 
Boeken
Zie ook: