Jerichow (2008)


Regisseur Petzold toont zich in elk van zijn films een precies en genadeloos filmer van intermenselijke confrontaties. In Jerichow zijn drie hoofdpersonen, waarbij je bij elk van hen je eigen oordeel kunt vormen over hun gedrag en de keuzes die ze maken. Een eenduidige held is er niet, een eenduidige schurk evenmin.
 
Pezold is een meester in het subtiel spelen met de informatie die de toeschouwer krijgt, afgezet tegen wat de personages weten. Hij weet de suspense knap op te bouwen door uitgekiende pauzes en versnellingen in te lassen. Verwachtingen worden doorkruist door het serveren van verrassende plotwendingen. Hij weet de dreiging van geweld en onheil op te roepen zonder gebruik van simpel effectbejag zoals geweren en pistolen, ook zonder bazig geschreeuw of muzikale bombarie. Hij toont landschappen met ritselende bomen, woningen met kale interieurs, saaie autoritten. Hij geeft een nieuwe beleving aan het alledaagse.
 
Jerichow ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en het Toronto International Film Festival in 2008. De film werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam 2009, maar werd niet in Nederland uitgebracht. Twee jaar later werd de film eenmalig vertoond in LantarenVenster in het kader van een themaprogramma ‘Berliner Schule’, georganiseerd in samenwerking met het Goethe Institut Rotterdam. Christian Petzold was bij deze vertoning in 2011 aanwezig en ging na afloop in gesprek met filmjournalist Kevin Toma (de Volkskrant).
 
De beginbeelden tonen een man die het kerkhof verlaat. Zijn moeder is overleden en hij besluit in haar huis te gaan wonen, op zoek naar een nieuwe invulling van zijn leven. Hij wordt meteen hardhandig geconfronteerd met zijn verleden want een schuldeiser komt op agressieve wijze zijn gram halen. Wat is er aan de hand? Petzold bouwt subtiel de suspense op. De minimale informatie over de achtergrond van de personages maakt hen in eerste instantie even onvoorspelbaar als de onverwachte plotwendingen. De thriller is gesitueerd in een economisch achtergebleven streek aan de noordkust van voormalig Oost-Duitsland (de titel verwijst naar een dorpsnaam), waardoor alleen al de omgeving de nodige onbehaaglijkheid oproept. Doordat de kijker lange tijd blijft gissen naar de werkelijke motieven van de drie hoofdrolspelers, ontstaat een geslepen kat-en-muisspel dat wel moet culmineren in een dramatisch slot.
 
De film kan opgevat worden als een eigentijdse variatie op het verhaalgegeven van The Postman Always Rings Twice.
 
Jerichow” by Christian Petzold is a love-triangle in which yearning evaporates into even bigger dreams. This drama unfolds on the country roads in desolate northeast Germany, where thick forests suddenly end on cliffs overlooking the Baltic Sea. The story is a classic cinematic constellation but with a daring new interpretation: caught between guilt and freedom, between passion and reason, there are wishes whose fulfillment can only mean escape.”
Source: http://www.the-match-factory.de/films/items/45-years.html
 
Jerichow D. 2008, 93 minuten
Regie: Christian Petzold
 
Documentatie
 
Zie ook in de serie Contemporary Film Directors:
 
Duitstalige documentatie en recensies
 
Nederlandstalige recensie
 
Engelstalige recensies