Hannah Arendt (2012)


De regisseuse
Margarethe von Trotta verhuisde in de jaren zestig naar Parijs en begon daar haar loopbaan in de filmwereld, als producente achter de schermen maar ook als actrice. In de jaren zeventig maakte ze haar regiedebuut, in samenwerking met haar toenmalige echtgenoot Volker Schlöndorff, met de boekverfilming Die verlorene Ehre der Katarina Blum (1975).

Ze heeft een oeuvre van respectabele moderne klassiekers gemaakt zoals onder andere Die bleierne Zeit (1981). In de jaren tachtig maakte ze een andere biografische film, over de linkse communiste Rosa Luxemburg (1986). In 2009 nam ze het leven van de Middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen als onderwerp. In beide films vertolkte actrice Barbara Sukowa op voortreffelijke wijze de hoofdrol.

De meest recente film van Margarethe von Trotta is Die abhandene Welt (The Misplaced World), deze ging in première tijdens de Berlinale 2015.

De biografische film Hannah Arendt (2012) concentreert zich op de periode waarin ze het Eichmann-proces in Jeruzalem volgt en haar boek hierover schrijft: Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil (1963). Er is ook een flashback naar haar studiejaren en haar relatie met leermeester Martin Heidegger.
 
Lovende recensies
Nederlands
 
Duits
 
Engels

Documentatie over Hannah Arendt