Das Wochenende (2012)Filmregisseuse en scenarioschrijfster Nina Grosse bewerkte de gelijknamige roman van Bernhard Schlink vakkundig tot een stemmingsvolle film met een sterk ensemblespel van topacteurs, met Sebastian Koch als middelpunt van de aandacht.
 
Centraal staat de terugkeer van een voormalig terroristenleider van de Rote Armee Fraction. Hij wordt na 18 jaar onverwacht vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Zijn zus heeft de oude vriendenkring en familieleden bij elkaar geroepen voor een weekend verblijf in haar grote landhuis. Haar bedoeling was een gezellig weekend te organiseren om de plotselinge thuiskomst van haar broer te vieren. Dat pakt anders uit. De aanwezigheid van de voormalige leider is aanleiding voor heel veel vragen. Waren zijn daden zinvol? Heeft hij nog vrienden? Is hij veranderd? Kan hij de vrijheid aan, kan hij de draad van zijn leven weer oppakken?
 
Het is duidelijk dat er sprake is van een grote hoeveelheid onverwerkte frustratie en irritatie. Toch blijft aanvankelijk veel verzwegen en blijven sommige vragen lang impliciet. Ook de hoofdpersoon toont zijn emoties nauwelijks. Hij blijkt uiteindelijk vooral geobsedeerd door één enkele vraag: wie heeft hem destijds verraden?
Is hij arrogant, of is er sprake van onverbeterlijke oogkleppen, of is hij een beschadigd mens na 18 jaar gevangenisstraf? Genoeg stof voor discussie.
 
De filmrecensies waren bij de première in 2012 en bij de uitbreng in Nederland in 2014 nogal lauw tot negatief. Is dat terecht? Voor een deel wel, ook voor mijn smaak is de toevoeging van muziek bijvoorbeeld te  nadrukkelijk, de momenten van stilte werken veel beter. De opnamen van mooie natuurlandschappen zijn rustpunten die nogal willekeurig en overdadig uitgestrooid zijn. Als geheel is hier sprake van een behaagzieke film, maar voor een deel betekent dit dat de film me inderdaad behaagt heeft.
 
Das Wochenende
Duitsland, 2012, 98 minuten, Duits gesproken, Engels ondertiteld
regie: Nina Grosse
 
De roman van Bernhard Schlink
 
Filmrecensies
 
Interviews
 
Overige films over de Rote Armee Fraction (RAF)
 
Vergelijk: