Move On...


Move On ... ! 100 jaar animatiekunst
Kunsthal KAdE, Amersfoort
31 januari – 10 mei 2015
 
Kunsthal KAdE gaf in deze tentoonstelling een veelzijdig overzicht van 100 jaar animatiekunst.
 
De selectie was ten eerste mooi verdeeld over een brede tijdslijn: de samenstellers hadden zowel een greep gedaan uit de beschikbare historische uitingen van pioniers zoals Ladislas Starewich, Winsor McCay, Walt Disney, als een selectie gemaakt van het meest actuele aanbod van jong talent dat in 2013 of 2014 afstudeerde aan een Nederlandse kunstacademie. Ten tweede kwam animatiefilm in de meest brede zin van het woord aan bod, van installatiekunst tot commercial, van One Minutes films tot speelfilms. Ten derde waren er (veel) films te zien, maar ook art work, props en schetsen.
 
Nederlandse animatiefilmmakers kregen het meeste aandacht, maar dat is te verdedigen. Mette Peters en Erik van Drunen stelden een historisch overzicht samen, waarin de Hollandse Meesters goed vertegenwoordigd waren: Paul Driessen, Gerrit van Dijk, Michael Dudok de Wit, Adriaan Lokman. Speciale vermelding verdienen Christa Moesker (Sientje, 1997), Evert de Beijer (De karakters, 1986) en Harrie Geelen (‘d’ een film over schrijven, 1994).
 
Het maakproces van animatiefilms werd uitgelegd aan de hand van het werk van de laatste generatie deelnemers aan de Animatie Ateliers van het NIAf: Digna van der Put, Sjaak Rood, Jasper Kuipers, Frauke Striegnitz, Leevi Leehtinen en Max Porter & Ru Kuwahata.
 
Het Holland Animation Film Festival (HAFF) fungeerde als guest curator bij de invulling van een tentoonstellingszaal en de randprogrammering.
 
Enkele persoonlijke signaleringen:
 
Persreacties op de tentoonstelling:
 
Nederlandse tentoonstellingen rondom animatiefilm