Auf Wiedersehen, Amerika (1993)
De eerste drie films van Jan Schütte waren op het International Film Festival Rotterdam te zien en zijn ook in Nederland uitgebracht in de filmhuizen:
 
Deze subtiel melancholieke humoristische film heeft 20 jaar na de uitbreng het patina van voorbije tijden verkregen, we zien New York toen de Twin Towers er nog stonden en we zien Berlijn en Polen zoals het was vlak na de val van de Muur. In een kleine maar beklijvende bijrol zien we de theatergigant George (György) Tabori, overleden in 2007.
 
“Auf wiedersehen Amerika is zijn derde film en deze keer richt Schütte de camera op een groepje Pools-Joodse emigranten dat al dertig jaar in Brighton Beach, New York woont. Het verhaal is losjes gebaseerd op de gesprekken met verschillende emigranten die hij bij een bezoek aan New York daadwerkelijk ontmoette.
Alles en iedereen in deze film lijkt te zijn weggelopen uit de verhalen van schrijvers als Carmiggelt of Campert. Dezelfde alledaagse en schijnbaar nietszeggende dingen die door een kleine verdraaiing of correctie een bijzondere en dramatische uitstraling krijgen.”
Bron: http://www.filmkrant.nl/_titelindex_A/1258
 
Regisseur Jan Schütte over Auf Wiedersehen, Amerika:
“Manchmal kann einem das Leben vorkommen wie ein guter jüdischer Witz. Die Hauptfiguren sind von ungeheurem Humor geprägt, der niemanden verschont, schon gar nicht sich selber. Der Film erzählt vom Schicksal der Heimatsuche, ohne großes Aufheben, mit lakonischem Witz und oft märchenhafter Stimmung.”
Bron: http://www.janschuette.de/d/awam2.html
 
Achtergrondinfromatie over de regisseur
Jan Schütte brak op 30-jarige leeftijd internationaal door met zijn speelfilmdebuut Drachenfutter (1987), een observatie van een sjacheraar die rozen verkoopt in het nachtleven van Hamburg. Hij maakte twee lakoniek komische road movies, Winckelmanns Reisen (1990) en Auf Wiedersehen, Amerika (1993). Hierbij werkte hij nauw samen met scenarioschrijver Thomas Strittmatter, die in 1995 overleed. In 1999 volgde Fette Welt, een verfilming van de roman van Helmut Krausser, in 2003 maakte hij de filmversie van de roman Supertex van Leon de Winter. Daar tussenin regisseerde hij Abschied – Brecht letzter Sommer (2000).
Jan Schütte heeft ook carrière gemaakt in het beroepsonderwijs. Van 2010 tot 2014 was hij directeur van de
Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (DFFB), waar eerder filmmakers als Hartmut Bitomsky en Reinhard Hauff deze post vervulde. Vanaf 2015 is hij dekaan van het American Film Institute Conservatory in Los Angeles.
 
Overige speelfilms met Duitse emigranten in de VS