Himmel ohne Sterne (1955)


In de jaren vijftig was de Koude Oorlog een harde actualiteit. De film situeert een liefdesverhaal in de gespannen sfeer van het conflict tussen Oost en West. 
 
De jonge Oost-Duitse weduwe Anna Kaminski wordt door de Duits-Duitse grens gescheiden van haar zesjarig zoontje, die ze jaren eerder ter adoptie had moeten afstaan aan de ouders van haar in de oorlog gesneuvelde geliefde. Ze wil in Oost-Duitsland een nieuw leven beginnen met haar zoontje, zal dat haar lukken? Ze reist met veel moeite heimelijk over de streng bewaakte grens om hem op te halen. Op deze wijze ontmoet ze een Westduitse grenswachter en wordt verliefd op hem.
 
Regisseur Helmut Käutner vertelt over de lotgevallen van twee mensen,  zonder politieke voorkeuren te laten blijken. Hij presenteert een archetypisch verhaal over verraad en liefde. Dit melodramatische gegeven geeft hij een humanistische ondertoon, want zijn fictiefilm is een duidelijk protest tegen de onmenselijkheid van de Duitse tweedeling. Hij bracht een destijds eigentijdse probleem in beeld via een ontroerend persoonlijke verhaal.

Himmel ohne Sterne
Duitsland 1955, 109 min. 
regie: Helmut Käutner
 
English reviews:
 
Duitstalige documentatie over Käutner en zijn film Himmel ohne Sterne: