Nieuw Babylon (1929)


Een zwijgende film, gemaakt in 1929 in de Sovjet-Unie. Is dat de moeite waard in 2014? Jawel, alleen al door de effectieve score, gecomponeerd door niemand minder dan Dimitri Sjostakovitsj. Ga luisteren en vergeet niet je ogen open te houden. Je gaat een unieke filmervaring meemaken.

De twee regisseurs van deze meesterlijke zwijgende film waren allebei erg jong toen ze deze film maakten, Leonid Trauberg was 27 jaar en Grigori Kozintsev was 24 jaar. In 1921 hadden ze op tienerleeftijd hun eerste films gemaakt in St. Petersburg, vanaf het begin met een energieke eigenzinige avant-gardistische aanpak. Ze noemden hun studio de FEKS: Factory of the Eccentric Actor. Nieuw Babylon is de laatste film die ze in deze context konden maken. Ongelooflijk dat ze zo’n sterke film hebben kunnen regisseren, op zulke jonge leeftijd.
 
Ze kozen voor een verhaal tegen een dramatische historische achtergrond. In 1871 kwamen de arbeiders in Parijs in opstand. Geen wonder, want de leefomstandigheden in de volkswijken waren rampzalig, na de nederlagen in de Frans-Pruisische oorlog. Er werd een autonome staat opgericht, de Parijse Commune, die 72 dagen stand hield. In feite was er sprake van een heftige burgeroorlog, waarbij het Pruisische leger de kant koos van de Franse overheid.
 
De regisseurs schreven zelf het scenario. De film heeft twee hoofdpersonen: Louise, een verkoopster in het warenhuis ‘La nouvelle Babylone” en de dienstplichtige soldaat Jean. Zij is strijdvaardig en staat vooraan op de barricade, hij is een simpele jongen van het platteland die de opstand moet helpen neerslaan. Hun tragisch lot wordt meeslepend uitgebeeld, met sterk aangezette tegenstellingen tussen de arrogante rijke bourgeoisie en de oprechtheid van de arbeiders en hun medestanders die streven naar een betere en rechtvaardige wereld.
 
De barricaden op straat doen mij in 2014 denken aan belden van het Maidan plein in Kiev, waar dit voorjaar en zomer een burgeroorlog werd uitgevochten. Ook de beelden van de grimmige straatprotesten in Hong Kong in september tonen demonstranten tegenover de overheid.
 
Nieuw Babylon (Novii Vavylon)
USSR 1929, 93 minuten, zwart/wit, zwijgend, met een score van Dmitri Sjostakovitsj
Regie en scenario: Grigori Kozintsev & Leonid Trauberg
 
Verder lezen
 
Documentatie: Nieuw Babylon in Nederland

Bronnen